GreenTown udvælger lokalt
Produkter, der er produceret i Danmark og Europa, får kriteriet ”Lokalt produceret” hos Greentown. Transport af varer over store afstande er en miljømæssig belastning og blandt andet derfor, er lokalt producerede produkter et bonuskriterie, der ikke kan stå alene.
Lokalt betyder noget, der er “begrænset til et mindre geografisk område”. Det er en subjektiv vurdering. Lokalt produceret kan derfor både være et produkt nede fra din lokale gårdbutik, fra et naboland eller blot fra Europa. Produkter på GreenTowns markedsplads, der opfylder kriteriet "Lokalt produceret" kommer fra producenter, der fremstiller deres produkter i Danmark eller Europa.
Fordele ved lokalt producerede varer
Når du køber produkter, der er mærket med "Dansk produceret" eller "Europæisk produceret" er der flere fordele.
Transport er et vigtigt argument. Når du vælger danske eller europæiske varer, har du samtidigt valgt varer, der ikke skal transporteres fra den anden side af jorden. Det betyder, at de miljømæssige transportomkostninger reduceres væsentligt.
Kvaliteten af produkterne er et andet argument. Produkter, der er produceret i Asien, er af gode grunde ikke underlagt dansk eller europæisk lovgivning. De kan derfor indeholde stoffer, som vi ikke har lyst til at smøre på huden eller give til vores børn som legetøj.
I den mere lokalpatriotiske afdeling kan argumentet være økonomi og jobs. Med en vare, der er dansk produceret eller produceret i Europa, sikres job her i Danmark og EU. Ved at handle fra lokale i Danmark støtter du små iværksættere, som du kan identificere dig med for eksempel lokale sæberier eller hamp-producenter.
Lokalt produceret giver sjæl
Da mange lokalt producerede varer typisk produceres i små mængder, er der ofte tale om produkter, der har en mere unik karakter. Usædvanlige og kreative idéer realiseres her af ambitiøse designere og mikroproducenter i Danmark og Europa, og de er ofte ikke tilgængelige i samme form i den sædvanlige, masseproducerede handel.
“Lokalt produceret” er et bonuskriterie - men som ikke kan stå alene
Der findes selvfølgelig også rigtigt mange produkter i Europa af svingende kvalitet. Produkterne er ikke nødvendigvis produceret under miljøvenlige forhold, og arbejdsforholdene er ikke nødvendigvis gode. Derudover kan der også være fordele i at handle med folk i udsatte lande, hvorfor det også kan være positivt, at en vare er “håndflettet i Ghana” eller “strikket i Nepal”.
For at sikre at “lokalt produceret” er positivt, kan dette kriterium ikke stå alene. Når vi godkender produkter til GreenTown, skal "lokalt produceret”-kriteriet altid stå sammen med et af vores hovedkriterier som for eksempel “økologisk” eller “ressourcebesparende”. På den måde sikrer vi, at produktet er bæredygtigt.
Lokale fødevarer med lokal smag
Når det gælder fødevarer kan der være smagsnuancer i produkterne, som kommer af den jordsammensætning og det klima, der er i det pågældende område, det såkaldte terroir. Og hvis du ikke kan få det lokalt nok, så kan du hos Tænk finde idéer til, hvordan du kan finde de lokalt producerede produkter. Det kan være på nettet, i en fysisk gårdbutik eller ved at tage del i et fødevarefællesskab, så du selv er med til at finde producenterne og er medbestemmende i forhold til, hvad der skal købes.
Lokale varer profilerer danske øer og landområder
Lokale fødevarer kan give os en oplevelse af diversitet og unikhed. Et modstykke til mange standardvarer og masseproducerede produkter vi finder i dagligvarebutikkerne.
De lokale fødevarer skaber også en forbindelse til vores rødder, minder os om de gode gamle dage og en ægthed, som mange føler er gået tabt i det moderne effektive samfund.
De lokale varer kan være med til at profilere landområderne i mange kommuner, og over hele landet bliver lokale mad- og drikkevarer promoveret, som når vi køber øl fra Krenkerup Gods, bivoks fra Ærø eller hamp fra Bornholm.
En regional madkultur stormer succesfuldt frem på mange danske øer. Bornholm er for eksempel kendt for alt fra ost, kiks, rapsolie, sennep, kød og saft til øl, vin, spiritus, slik og is. Dette profilerer områderne og skaber mad-turisme, hvilket er enormt gunstigt for ø-samfundene.
Spis efter årstiden
Udover at spise lokalt er det vigtigt at spise årstidsbestemt. Det er super, hvis dit fødevareforbrug hovedsageligt er lokalt og økologisk. Men det sæsonbestemte er vigtigt at holde fast i, hvis du vil være endnu mere klimavenlig. For at leve mest bæredygtigt må du tænke på, hvad der produceres i Danmark lige nu og fylde mere årstidsbestemt indhold i dit køkken- og køleskab. Det er også noget, der betyder reduceret klimaaftryk, da det for det meste er godt for klimaet at vælge de danske produkter.
Det betyder godt med fornuftigt kål, rodfrugter og kartofler i vinterhalvåret, og så kan du fråse i delikat forårsgrønt og lækre jordbær, når der er sæson for det.
En tomat produceret i et opvarmet, dansk drivhus kan veje lige så tungt på klimavægten som en tomat, der er transporteret længere fra et land med varmere klima, hvor det ikke er nødvendigt at bruge energi på opvarmning.
Ris kan udskiftes med korn og kerner høstet i Danmark. Vi må leve i nuet og glæde os over lækre asparges og jordbær om sommeren, og sylte sæsonens råvarer, så vi kan leve af rodfrugter, marmelade og andre syltede ting til vinter. På den måde kan vi spise efter årstiden.
Benyt filteret "Dansk produceret" eller "Europæisk produceret" under bæredygtighedskriterierne for at finde lokalt producerede varer hos GreenTown