


Genanvendelse & upcycling
Genanvendelse og upcycling af materialer er en af mange modbevægelser til ’brug og smid væk’-kulturen. Genanvendelse og upcycling er derfor et af GreenTowns primære bæredygtighedskriterier.
Når man anvender brugte materialer - hvad enten det drejer sig om genbrug eller upcycling – bliver mængden af affald reduceret, ressourcer bliver sparet, værdien af råvarer bliver bevaret og råvarens livscyklus bliver forlænget. Genbrugs papir, plastik genbrug og optimal udnyttelse af alle affaldskategorier skal derfor helt frem i vores fælles bevidsthed.
Genbrugsmaterialer
Når produkter bliver indsamlet, sorteret og komponenterne opdelt, kan mange materialer nedbrydes og genanvendes som råvarer, der kan bruges til at fremstille nye produkter. På denne måde bliver mængden af affald reduceret, og råvarernes levetid forlænget på bæredygtig vis.
Produkter, der kan nedbrydes og genanvendes, er ofte markeret med et symbol. Det kan være genbrugssymbolet, den grønne prik, genbrugslogo eller en krydset affaldsspand.
Bæredygtighedskriteriet "genanvendelse og upcycling"
Under GreenTown’s bæredygtighedskriterie “Genanvendelse og upcycling” finder du produkter fremstillet af nedbrudte og genanvendte plastikflasker og andre eksempler på plastik genbrug som for eksempel presenninger, bildæk, produktemballage, slanger, bælter, plader og andre råmaterialer, som er nedbrudt og omdannet til nye produkter eller produktkomponenter.
Anvendelsesområderne spænder bredt, eksempelvis skosåler, tasker og tøj. Kun fantasien sætter grænserne her. Hos GreenTown har vi for eksempel en del møbler og lamper i genanvendt materiale. Vi har også et stort udvalg af rens og skrubbe produkter lavet af kaffegrums og andre genanvendelige materialer.
Upcycling
Upcycling er når brugte genstande og affald bliver omdannet til nye produkter uden at nedbryde materialerne til deres oprindelige form. Disse nye produkter har ofte mindst samme anvendelsesværdi som det originale produkt.
I modsætning til genanvendelse af materialer eller såkaldt downcycling, genanvendes disse produkter i deres originale komponenter. Ved upcycling forbruges mindre energi end ved genbrugte materialer, da nedbrydning og downcycling af materialerne ikke er påkrævet. Derfor bidrager upcycling princippet også i høj grad til klimabeskyttelse. Upcycling er således en meget bæredygtig måde at genanvende på.

Et par bukser af plastikflasker?
Hos GreenTown har vi mange produkter, der får kriteriet "Genanvendelse og upcycling" og der er nogle sjove eksempler på dette.
Hvad med at dukke op i et par flaske bukser? På GreenTown finder du et par bukser af genbrugte plasticflasker i gepard print..
Eller hvad med en affaldspose af presenning?
Affaldssorteringsposerne fra Kobensac er lavet af brugte plastpresenninger fra danske byggepladser, som ellers normalt bliver kasseret og kørt til deponi.
Se alle produkter på GreenTown lavet af genanvendte eller upcyklede materialer
Upcycling af tøj
Et eksempel på ting, der kan upcycles, er tøj. Tøjproduktion er meget ressourcetungt, og når moden skifter, eller tøjstørrelsen dikterer en opdatering af garderoben, havner masser af værdifulde ressourcer i form af aflagt tøj ubrugt i skabet. Eller endnu værre i skraldespanden.
Men tøj kan sys om, få et nyt snit eller indgå i et nyt produkt, og på den måde kan ressourcernes liv forlænges med upcykling og skabe ny værdi i hverdagen. Det er selvfølgelig ikke alle, der føler sig hjemme ved symaskinen. Men hvis vi afleverer vores kasserede tøj i genbrugsbutikker eller i indsamlingscontainere, så kan andre værdsætte det på ny og eventuelt upcycle din gamle skjorte til noget nyt.
Cradle to cradle - cirkulær genanvendelse
Cradle to Cradle er visionen om en verden, hvor alle produkter i princippet skal være genbrugsmaterialer og designes til at indgå i et teknisk eller biologisk kredsløb, så der ikke længere findes affald. Alt bliver enten genanvendt, som det er, eller bliver en ressource for noget nyt. Derfor skal vi fremover allerede i designfasen indtænke, hvordan en vare kan bruges igen, når dens første formål er udtjent. Materialerne skal enten kunne videreføres i nye produkter eller gå tilbage i naturens kredsløb,fordi de er biologisk nedbrydelige.
Produktstandarden Cradle to Cradle Certified er et bevis på, at et produkt er designet og produceret efter konceptets principper. Den uafhængige non-profit organisation Cradle to Cradle Products Innovation Institute i USA og Holland har udviklet standarden og den tilhørende internationale certificeringsordning, der indplacerer produkter i fem niveauer: Basic, Bronze, Sølv, Guld og Platin.
Genbrugt tøj
Vidste du, at Danmark sætter verdensrekord i indkøb af nyt tøj? I de private husholdninger køber vi årligt 75.000 tons tøj og andet tekstil, og det er kun en lille del af den mængde, der bliver sendt til genbrug. Og det er jo dumt, når nu der findes fremragende måder at forlænge tøjets levetid. Du kan reparere, bytte, dele, genbruge, designe og upcycle dig til en bedre genanvendelse af tøjfibre, der afsætter et kæmpe aftryk i vores CO2-forbrug. Produktion af tøj og andet tekstil er nemlig på fjerdepladsen på listen over de mest miljøbelastende brancher i Europa. Læs mere om genbrugt tøj her.