Vi anbefaler kun de mest miljøvenlige produkter, så du nemt kan finde dem.
0 Kurv
Tilføjet til kurv
  Du har produkter i kurven
  Du har 1 produkter i kurven
   Total

   “Hey Planet - er I klar til at udskifte køer med græshopper?”

   Camilla fra GreenTown interviewer Malena fra Hey Planet den 08.07.21

   I dette interview fortæller Malena fra Hey Planet om, hvordan idéen til konceptet opstod. Idéen var at udvikle velsmagende og appetitlige produkter baseret på insekter.

   Idéen til mad med insekter startede i Tanzania

   Hey Planet blev startet på baggrund af idéen om at lave mere mad ud af insekter. Det var mig, Malena, der altid har været fascineret af insekter. Da jeg var 19 år gammel - i 2009 - var jeg på udveksling. Jeg boede hos en lokal familie i Tanzania.

   Første dag serverede de ristede græshopper for mig. Det her var på et tidspunkt, hvor der ikke var snak om at spise insekter - overhovedet. Så jeg var i tvivl om jeg skulle spise det. Desuden har jeg været vegetar i størstedelen af mit liv - og græshopper var jo ikke vegetarisk kost - eller hvad?
   Men jeg spiste det. Selvfølgelig. I 9 måneder levede jeg meget af græshopper og ris.

   Jeg har altid døjet med jernmangel - og græshopperne løste problemet

   Sideløbende fik jeg det meget bedre i min krop. Jeg har altid lidt af lav blodprocent, men i Tanzania fik jeg mere energi. Da jeg kom hjem til Danmark fik jeg svaret på hvorfor. Min læge i Danmark tog mit blodtal - og det var pludselig på normalt niveau!

   Det kunne KUN være græshopperne. Jeg havde jo kun spist ris - og græshopper.Sådan startede min interesse for græshopper.

   Jeg smed alt på jorden og kastede mig ud i jagten på en uddannelse, hvor jeg kunne fokusere på insekter. På Københavns Universitet fandt jeg en relevant uddannelse og startede på Naturressourcer og miljø.

   Senere, på Cornell University i New York, læste jeg Agricultural Development. Her fik jeg virkelig mulighed at fordybe mig i spiselige insekter.

   Studier af CO2 produktion, kød og insekter

   På min uddannelse brugte jeg al min krudt på at lave studier, hvor jeg sammenlignede insekter med kødproduktion. Det viste sig, at der kan spares kæmpe mængder CO2 på at erstatte kød med insekter. Efter studiet rejste jeg til Peru og tog også til Kenya og Tanzania.

   Mine opdagelser var øjenvæggende! De insektspisende lokalsamfund havde sundere børn, sundere gravide og god økonomi. Kvinder, der ikke kunne eje land, kunne opdrætte insekter og sælge - og på den måde have råd til at sende sine børn i skole. Insekter muliggjorde, at kvinder kunne starte deres egen business.

   Helt tosset med insekter - superfood

   Insekter er ikke bare bæredygtige - men også super sunde. Vi kan få magnesium, jern, zink, calcium og B12 vitamin.

   Ja - jeg er helt tosset med insekter og har været det i mange år.

   Da jeg blev færdig med studiet ville jeg gerne fokusere på insekterne. Det var dog svært at finde et job, der var så specifikt.

   Under en praktik mødte jeg Jessica. Hun var uddannet fra CBS, havde startet virksomheder op før og havde derfor business baggrund. Det var mødet med Jessica, som gjorde, jeg turde starte virksomhed.
   Jeg delte min nu store viden om insekterne og Jessica, som var på udkig efter et nyt projekt, fattede hurtigt interesse for at gå videre med projektet.

   Sammen var vi det perfekte team.

   Insekt-kugler på et julemarked blev begyndelsen

   Jessica og jeg startede med (måske lidt halv ulovligt) at importere insektmel fra Thailand. Vi lavede det til små daddelkugler og solgte det på et julemarked. De solgte virkelig ud hurtigt.

   Det overraskede mig meget! Mine studier havde jo netop vist, at Vesten ikke var klar til at spise insekter.

   Mediebilledet havde dog ændret sig op gennem 2010’erne og FAO (Food and Argiculture Organization) havde kåret insekter til det næste helt store inden for fødevarer. De havde blåstemplet insekter - og bevist, at det VAR sundt. Det hjalp jo meget - at en stor aktør sagde det, og ikke bare mine små selvstudier.

   Larver er for stor en mundfuld

   Desværre viste medierne billeder af hele larver og græshopper. Ikke et særligt appetitligt syn for Hr. og Fru Danmark. Det blev hurtigt gjort lidt til af en “gimmick”, det her med at spise insekter.

   Jessica og jeg satte os ned og bestemte, at vores produkter IKKE skulle basere sig på hele insekter. Det var for stor en mundfuld, bogstaveligt talt.

   Vi mennesker spiser med øjnene, så det skulle være flotte, lækre produkter. Det har vi arbejdet os hen imod.

   De sidste 3 år har vi arbejdet hen mod vores helt store projekt. Nemlig at producere verdens mest bæredygtige kød. Bestående af insektmel, som tekstureres til et granulat. Granulatet kommer i vand og så bliver det til en slags “hakket kød”, der smager lidt af grisekød.

   Det bliver til august lanceret på nogle udvalgte restauranter. Folk skal nemlig lige høre om det, før vi præsenterer det i Irmas køledisk. 

   Bæredygtige insekter

   Malena fortæller videre om, hvorfor insekter er så utroligt bæredygtige.

   Insekter er bæredygtige i produktionen. De reproducerer hurtigt og kan dyrkes vertikalt.

   Insekter er en utroligt bæredygtig måde at producere “mad” på. De har en lav feed convertion ration. Giver du dem 1 kg mad, vokser de 1 kg. Der er ikke så meget spild af mad. De er koldblodet, så de taber ikke ret meget energi. De kræver ikke meget vand, og ikke meget mad. De kan spise “madspilds” varer, så på den måde er det også smart. En ko kræver 20 kg foder til at vokse 1 kg.

   Planter er jo også fint - men vi ønsker, at insekter skal være en del af den dialog. De giver komplet protein, zink, magnesium og andre gode vitaminer, som kan være svære at få som vegetar. Det er et godt led i den diskussion, for hvis du kun spiser plantebaseret, kan det være svært at dække dit behov for disse kilder.

   Hey Planet er et skridt på vejen - vi introducerer insekterne

   Hey planet er et skridt på vejen mod en mere miljøvenlig fremtid. Vi gør det muligt for kunden at spise og smage insekter på en let tilgængelig og appetitlig måde.

   Vi introducerer knækbrød med fårekylling, proteinbarer med buffalobille pulver og chokolade med pebermynte og græshoppe pulver.

   Bare 1 % skal spise bæredygtigt kød

   Vores overordnede mål er at lave bæredygtigt kød. Vi har et mål! Hvis bare 1 % af danskerne vil spise det her kød i stedet vil det gøre en kæmpe forskel.

   1 kg kød kræver 33 kg CO2 at producere.
   1 kg bæredygtigt insekt kød kræver under 1 kg. (0,86 kg.) CO2 at producere.

   1 kg kød kræver 15.500 liter vand.
   1 kg insekter kræver 5 liter vand.

   Hvis vi kan skifte bare en lille brøkdel af kødet ud, vil vi kunne mærke en målbar effekt på vores CO2 dagsorden. Og det er win win - for insekter kan super meget smagsmæssigt!

   Er insekter vegetarisk kost?

   Nej. Insekter kan ikke betegnes som vegetarisk kost, for det ER jo dyr. Men det er en anden gruppe af dyr end køer og grise og fisk.

   Vi henvender os mere til flexitarer, som prøver at skære ned på kød - men spiser det nogle gange.

   Veganere vil som regel ikke spise insekter af hensyn til “liv” men vegetarer spiser ofte vegetarisk for klimaets skyld. Og her giver insekter perfekt mening.

   Kæmper for missionen: udskift kød med vores bæredygtige kød

   Vi gør alt, hvad vi kan for at imødekomme vores mission og mål. Vi er en lille virksomhed med begrænsede budgetter. Vi deltager i demo’er og er til synlige på festivaler. Vi samarbejder med større aktører. For eksempel ved at få vores bæredygtige kød ud i nogle restauranter for at få blåstemplet insekterne. Vi håber på word of mouth, og det kræver, at folk rent faktisk smager det.

   Se flere interviews her

   Hey Planet stiftere

   Malena og Jessica fra Hey Planet

   Knækbrød med græshoppe

   Græshoppe knækbrød

   Malena Hey Planet

   Malena fra Hey Planet

   Insektprodukter fra Hey Planet

   Hey Planet produkter

   Nigiri sushi med insekter

   Insekt sushi

   Burgere med bæredygtigt kød lavet af insekter

   Bæredygtigt kød lavet af insekter

   Høje vertikale insektfarme

   Vertikale insektfarme