Vi anbefaler kun de mest miljøvenlige produkter, så du nemt kan finde dem.
0 Kurv
Tilføjet til kurv
  Du har produkter i kurven
  Du har 1 produkter i kurven
   Total

   Derfor skal du spise vegetarisk og vegansk mad

   Rune-Christoffer, generalsekretær DVF

   For blot et par årtier siden handlede det om sundhed. I dag handler det om kloden.

    Den grønne bølge har været godt på vej hen over Danmark i det sidste lange stykke tid, og nu går den minsandten i land på spisebordet også. Store dele af den danske befolkning begynder så småt at rykke mod en grønnere kost med mindre fokus på kød, men er det nok? Og hvilke muligheder har man egentlig, hvis man er vant til at få sine kartofler og kål med en ordentlig omgang frikadeller?

   Danmark er stadig en nation af kødspisere

   Selvom vi er blevet bedre til at spise grønt, så er vi stadig overvejende en nation af kødspisere. Ifølge en undersøgelse af DTU i 2018 spiser den gennemsnitlige dansker omkring 52 kg kød om året. Det svarer til 142 gram kød om dagen, hvilket måske ikke lyder af så meget, men ifølge officielle kostråd er det faktisk dobbelt så meget som anbefalet. Dette er endda uden at medregne lidt over tredjedelen af det kød, der går til spilde på den lange vej fra slagteriet til spisebordet – Endnu en grund til at kødproduktionen er en af de mest klimabelastende industrier.

   Alternativerne er her faktisk – vi skal bare følge med 

   Alternativet til kød ved middagsbordet er dog lige så stille ved at vinde frem, og ifølge en Coop analyse fra 2018 har halvdelen af danskerne lyst til at spise mindre kød. Men at have lyst er nok kun halvdelen af vejen mod en grønnere kost, og for mange kan det virke uoverskueligt at tage det første skridt. Jeg kan selv huske som teenager at høre om vegetarer og veganere – ”spiser man så kun salat?”

   I dag er jeg “fuldtids-vegetar” som jeg selv kalder det, og det er i høj grad takket være den innovation og creativitet som med tiden er kommet til det grønne køkken, både ude og hjemme. Vegetarretter er der nemlig nok af, man skal bare finde de gode.

   Fra slatten salat til bælgfrugter med umami

   Jeg tror ikke jeg er den eneste der kender til følelsen af at tage på restaurant, få stukket menukortet i hånden, bladre igennem på jagt efter noget lækkert vegetarisk, for til sidst at give fortabt og bestille en salat – eller simpelthen bare give efter og bestille noget fisk. Folk der er vant til at spise kød regelmæssigt kigger på sådan en salat og tænker, ”er det det hele? Hvor er resten af maden?” Og der kan være noget om det, for en slatten salat er ikke nok til at udgøre et måltid, hverken smags- eller næringsmæssigt.

   Men tiderne er skiftet, og i dag er der mange flere muligheder for os der gerne vil spise grønnere og som ikke kun har lyst til salat. Over hele landet dukker der flere og flere vegetariske og veganske restauranter op, initiativer der er gode for både miljøet og smagsløgene.

   Allervigtigst er kreativiteten der er fulgt med, og hvis du søger noget grønt med umami, så har de noget at byde på. Især bælgfrugter var noget der fik lyset til at gå op for mig, da de er en fantastisk kilde til protein, jern og kalcium – næringsstoffer som mange er vant til at få fra kød. Derudover så smager de fantastisk, og den krydderi og fantasi der nærer det moderne grønne køkken er med til at udbygge.

   Bare spring ud i det!

   Nu er jeg selv studerende og har langt fra råd til at spise på restaurant hver dag, men det har ikke afholdt mig fra vegetarisk føde. Kulturen for grønt spise har nemlig bredt sig så meget, at de fleste supermarkeder har forskellige køderstatningsprodukter i køledisken.

   Selvom man måske ikke kan finde en grøn steak er der massere af veganske og vegetariske alternativer at vælge imellem, fra schnitzler til kebabstrimler. Det er en god måde at starte på, hvis man føler sig fortabt i det grønne køkken. Jeg råder også kødspisere til at trappe langsomt ned og bruge tid på at udvikle deres grønne madkundskaber – det var sådan jeg gjorde det.

   Så spring ud i det! Jeg foreslår selv at man finder en god grøn restaurant at prøve, så man kan få smagt på smagene. Der er intet som en god oplevelse til at motivere en, og vi skal motiveres, for det er vigtigere end nogen sinde før at vi får skruet ned for forbruget. Lav en vegetar lasagne og giv aftensmaden et nyt grønt skær. Alle vegetarretter tæller.

   Se flere interviews og artikler her

   Se også det korte interview med Rune-Christoffer fra DVF

   Tre kvinder der spiser vegetarisk

   Vegetarisk skovtur

   Flot anrettet gourmet vegetarmad

   Vegetarisk gourmetmad

   sund aftensmad med vegetarretter af bælgfrugter

   Bælgfrugter er en god kilde til proteiner